وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
صفحه اصلياخبار فرهنگ سلامتپيام هاي سلامتيفیلم و تیزربازی های سلامتنرم افزارهای سلامتجدیدترین مطالب سلامتباورهای غلطروزهای سلامتآموزش همگانی تغذیه
صفحه اول
تماس با ما
RSS
جمعه ٢٣ آذر ١٣٩٧  -  
 » 
عنوان ها
جدیدترین اخبار
جدیدترین مطالب
اخبار > نکات بهداشتی درهنگام تهیه و توزیع نذورات در مناسبت ها
 


نسخه چاپي  ارسال به دوست
 .
  نکات بهداشتی درهنگام تهیه و توزیع نذورات در مناسبت ها

 

هرچند که متولیان این امور با انگیزه،اعتقاد،ایمان و اهداف والا در این گونه امور فعالیت مینمایند ولی بدلیل حجم بالای کار ،در دست نبودن زمان لازم ، حرفه ای نبودن برخی در زمینه های یاد شده و یا عدم  روش و یا ابزار جایگزین در دسترس، بطور ناخواسته امکان عدم رعایت اصول بهداشتی در برخی از مواقع وجود دارد. بدین لحاظ عدم رعایت موازین بهداشتی درتوزیع نذورات درمراسم عزاداری، مساجد، تکایا و هیئت ها احتمال بروز بیماریهای مرتبط با غذا به وی‍‍ژه بیماریهای عفونی روده ای دور از انتظار نخواهد بود. لذا توصیه های ذیل درجهت بهینه سازی فرایند تهیه وتوزیع نذورات ارائه می شود:

*محیط کار :

با توجه به مضرات ناشی از استعمال دخانیات و امکان آلوده سازی محیط کار و رعایت حقوق سایرین با نصب تابلوها و یا اطلاعیه ممنوعیت استعمال دخانیات و جمع آوری زیر سیگاری ها، از استعمال مواد دخانی در محل های تهیه و توزیع نذورات خصوصا مکان های مسقف خودداری شود. هرگونه پخت و پز بایددرمکانهایی متناسب با این فعالیت بطور مناسب وکامل تجهیز شده وبا موازین بهداشتی آماده گردیده باشد .

*نیروی انسانی :

تمامی افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا حتی المقدور می بایست آموزش های بهداشتی لازم را دیده و یا فعالیت حرفه ای در این امور داشته باشند تا بهداشت فردی در هنگام ارائه خدمت رعایت شود. در صورت دارا بودن  کارت بهداشت معتبر  این گونه افراد برای پخت وپز مواد غذایی در اولویت  کامل هستند. با توجه به تجارب موجود و امکان آلوده سازی نذورات ، از تردد افراد غیر و بدون پوشش مناسب درمحل تهیه وپخت پرهیز گردد.

*تهیه و آماده سازی مواد اولیه بهداشتی :

 سعی شود مواد تهیه شده یخ زده  تا زمان مصرف در درون فریزر قرار داشته و در هنگام یخ زدائی بصورت تدریجی یخ زدائی و یا با واسطه پوشش خود در مجاورت حرارات قرار گرفته ویخ زدائی شود(بطور مستقیم در درون آب گرم قرار نگیرید). مایعات باقیمانده از فرایند یخ زدایی دارای ارزش غذایی بوده ودر صورت انتقال سریع به ظروف تهیه غذا میتوان از آن استفاده نمود. مواد خام مصرفی باید سالم وتازه بوده  و بصورت بهداشتی تهیه،آماده وحمل شده باشند.توصیه می شود از مواد غذایی مشمول بسته بندی که مورد تایید وزارت بهداشت است استفاده شود .در پخت غذا از نمکهای بسته بندی ید دار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو در تهیه و پخت غذا، برنج و مصرف روی سفره ها استفاده شود  و همچنین در تهیه غذا از روغن های دارای مجوز ساخت ازسازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود . در خصوص ذبح و قربانی احشام بایداز مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی تهیه شود. 

*ظروف وبسته بندی :

            ظروف بزرگ طبخ بلافاصله قبل از استفاده بطور کامل شسته شده و پس از چند بار گرداندن آب تخلیه شود و درپوش مناسب قبل از بارگذاری روی آن گذاشته شود. در ساخت ظروف یکبار مصرف به منظور جلوگیری از شکنندگی ظروف، از مواد پلاستیکی لایزر استفاده می شود، یادآور شد: بنابراین اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مانند آش ریخته شود، این مواد حل شده، وارد بدن و به دلیل داشتن ترکیبات خاص در اثر استفاده طولانی مدت از این مواد منجر به بروز سرطان های مختلف می شوند. ظروف یکبار مصرف پلیمری و کیسه های پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، ماده ای شیمیایی به نام استایرن از خود خارج می کنند که موجب تلخی غذا می شود و بیش از 77 نوع بیماری سرطان زا را به همراه دارد. لذا با درنظر داشتن درجه حرارت ونوع ماد غذایی نسبت به ظروف مناسب اقدام گردد. به جای ظروف پلاستیکی و یونولیتی    می توان از ظروف با پایه گیاهی(نشاسته ذرت و سیب زمینی) استفاده نمود بدیهی است ظروف یکبار مصرف گیاهی تخریب پذیر بوده و در زمان کوتاهتری (6 ماه)، نسبت به ظروف پلاستیکی در محیط تجزیه می شوند، بدون اینکه آثار تخریبی بر محیط زیست پس از تجزیه شدن در خاک داشته باشد. همچنین میتوان به فرهنگ سنتی استفاده از ظروف ملامینی و چینی برای توزیع نذورات، منجر به کاهش و حذف مشکلات زیست محیطی، بهداشتی و اقتصادی بازگشت.  در صورت توزیع آب، شربت و یا شیر در بین دسته های عزاداری و یا در مراسم از لیوان یکبار مصرف مناسب (برای مواد گرم لیوان کاغذی) استفاده شود.این ظروف باید از مراکز مطمئن تهیه گردد . هم اکنون برخی از کارگاه های زیر زمینی وغیر استاندارد به تولید برخی از این ظروف از مواد بازیافتی اقدام می نمایند زیرا مواد سمی این ظروف به دلیل اینکه یک بار تجزیه شده اند، به راحتی وارد مواد غذایی می شود. .لازم است. استفاده از ظروف یکبار مصرف پلی استایرینی برای موادغذایی و نوشیدنی گرم و داغ (بالای65درجه سانتی گراد ) مناسب نیست. درخصوص استفاده از آب آشامیدنی سالم ،شستشو و گندزدایی مستمر ظروف چندبار مصرف که برای توزیع آب، چای و مواد غذایی استفاده می شود لازم و ضروری است و در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم باید از ظروف یکبار مصرف مناسب ترجیحا ظروف یکبار مصرف گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده کرد. 

*نگهداری غذای طبخ شده :

از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه خودداری شود و در صورت توزیع سبزی و سالاد رعایت مراحل چهارگانه سالم سازی الزامی است و توصیه می شود از سالاد وسبزی بسته بندی شده  استفاده شود. از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی ،حداکثرتا 2 ساعت خودداری شود و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر 4 درجه سانتی گراد یا در بالای 63 درجه سانتی گراد (روی شمعک گاز) نگهداری تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد.

*فرایند توزیع :

حتی المقدور از توزیع مواد غذایی باز و یا غذاهایی که بمدت چند ساعت در بسته بندی خارج از یخچال مانده است خود داری شود. از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی که آب و شربت داخل آن است، جدا خودداری شود. در هنگام توزیع غذا، از راه رفتن افراد توزیع کننده غذا برروی سفره ها خودداری شود.

 

 

*دفع باقیمانده زائد مواد غذائی و زباله ها :

در ارتباط با پسماندهای تولید شده،ضروری است پسماندها به صورت بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع شود بویژه در کنار هر ایستگاه صلواتی، سطل یا کیسه جهت جمع آوری مرتب ظروف و لیوانهای یکبار مصرف استفاده شده نگهداری شود. زیرا استفاده از ظروف یکبار مصرف و رها کردن آنها در اطراف محلهای برگزاری مراسم عزاداری ایام محرم، عاملی برای تشدیدمشکلات زیست محیطی، جمع شدن حشرات و جانوران موذی ، آبگرفتگی ها و نازیباشدن چهره شهر ودور یا از شوون وآداب اسلامی خواهد بود.305

 

 

با بهره گیری از منابع و دیدگاه های مسئولین و متخصصین بهداشت محیط و کار


 

 

 
 چهارشنبه ٢٨ خرداد ١٣٩٣- ١٢:٠٢ / شماره خبر: ١١٠١١٠
برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج