وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
صفحه اصلياخبار فرهنگ سلامتپيام هاي سلامتيفیلم و تیزربازی های سلامتنرم افزارهای سلامتجدیدترین مطالب سلامتباورهای غلطروزهای سلامتآموزش همگانی تغذیه
صفحه اول
تماس با ما
RSS
پنج شنبه ٠٢ آذر ١٣٩٦  -  
 » 
عنوان ها
جدیدترین اخبار
جدیدترین مطالب
اخبار > تغذیه تکمیلی برای نوزادان شیر خوار
 


نسخه چاپي  ارسال به دوست
 
  تغذیه تکمیلی برای نوزادان شیر خوار

         اغلب خانواده هایی که نوزادان شیرخوار دارند مدام به فکر تغذیه بهتر نوزاد هستند و ممکن است این نگرانی در برخی موارد باعث لطمه خوردن نوزاد شود در زیر نکاتی ذکر شده است که ممکن است در امر تغذیه تکمیلی نوزاد شیرخوارتان به یاری شما بیاید

·         در استفاده از غذای كمكی در كودكان از غذای ساده و كم استفاده كنید.

·         اولین غذای كمكی كودك از 6 ماهگی به بعد فرنی و آرد برنج است.

·         همزمان با شروع غذای كمكی تغذیه با شیرمادر باید همچنان ادامه پیدا كند.

·         از هفته دوم ماه هفتم زندگی كودك به رژیم غذایی كودك حریره بادام اضافه كنید.

·         زرده تخم مرغ به عنوان یك غذای كمكی را می­توان در ماه هشتم از میزان كم شروع كرد.

·         از هشت ماهگی می­توانید سوپ ساده به عنوان غذای كمكی به فرزندتان بدهید.

·         از زدن نمك و چاشنی به سوپ كودك خود داری نمایید.

·         درسوپ كودك 8 ماهه بهتراست از سبزیجات تازه و ضدعفونی شده استفاده شود.

·         سبزی­های سوپ كودك را بهتر است در لحظات آخر اضافه نموده و در ظرف در بسته طبخ نمود.

·         از مصرف اسفناج در غذای كمكی كودك تا یك سالگی خودداری نمایید.

·         از مصرف سفیده تخم مرغ در غذای كودك كمتر از یكسال بهتر است اجتناب شود.

·         از ماه هشتم زندگی شیرخوار می­توانید از سبزیجات نشاسته ای مثل سیب زمینی در سوپ استفاده كنید.

·         برای نظم دادن به عادات غذایی كودك بهتر است در طبخ سوپ تنوع ببخشید.

·         از اواخر ماه هفتم می­توانید كودك را با طعم ماست آشنا كنید.

·         در تغذیه تكمیلی كودك از 9 ماهگی از حبوبات به عنوان یك منبع ویتامین و املاح معدنی خوب استفاده شود.

·         بهتر است از آب میوه پس از اواسط ماه نهم استفاده شود.

·         فراموش نشود از پایان 6 ماهگی تا یكسالگی شیرمادر غذای اصلی كودك است و غذای كمكی در كنارآن می باشد.

·         قبل از دادن غذای كمكی ابتدا كودك باید شیرمادر را خورده و غذای كمكی نیم ساعت بعد داده شود.

·         استفاده از عسل به هر شكل تا قبل از یكسالگی در غذای كودك خطرناك است.

·         میوه و آب میوه را دوبار در روز بعد از غذای وسط روز و با حجم كم به كودك بدهید.

·         در صورت نیاز به استفاده از شیر گاو در تغذیه كودك قبل از یكسال آن را بجوشانید تا مقدار مواد حساسیت زا كمتر شود .

·         در صورت شروع یك غذای جدید كه كودك از پذیرفتن آن خودداری می­كند، آن را 1-2 هفته قطع و سپس مجدداً امتحان كنید.

·         تا قبل از یكسالگی از دادن غذای سفره به دلیل داشتن چاشنی و نمك و هضم مشكل آن بپرهیزید.

·         پس از یكسالگی می­توان از غذای سفره خانواده به كودك داد.

·         دادن قطره آهن به میزان تجویز شده همزمان با غذای كمكی تا پایان 2 سالگی ضروری است.

·         قطره آهن باید در عقب دهان شیرخوار چكانده شود و باید بعد از دادن قطره آهن به شیرخوار آب داد تا از سیاه شدن دندان­ها جلوگیری شود.

·         به همراه غذای تكمیلی دادن آب جوشیده سرد شده به دفعات و مقدار مورد علاقه شیرخوار لازم است.

·         بیرون ریختن غذا از دهان كودك اغلب نشانه بی میلی نیست بلكه ممكن است بعلت آن باشد كه هنوز قدرت بلعیدن كامل را ندارد.

·         افزودن روغن از ماه نهم به غذای كودك موجب افزایش انرژی غذا می شود.

·         قند و شكر انرژی زا هستند ولی استفاده از آنها برای كودكان زیر یكسال توصیه نمی شود.

·         سبزیجات زرد و نارنجی رنگ مانند كدو تنبل و هویج دارای ویتامین A هستند از 8 ما هگی آنها را به غذای كودك اضافه كنید.

·         انواع سبزیجات سبز رنگ مانند شوید و جعفری و گشنیز دارای ویتامین C و آهن هستند آنها را از هفت ماهگی به غذای كودك اضافه كنید.

·         در دادن قند و شكلات به كودكان تا 5 سالگی با دقت عمل كنید زیرا منجر به پوسیدگی دندان كودك می شود.

·         به كودكان آموزش دهید كه از 2 سالگی به طور مستقل غذا بخورند.

·         همیشه انتخاب غذا برای كودك باید به مقدار مناسب و مورد دلخواه كودك باشد.

·         یكی از علائم سوء تغذیه كودك كاهش میزان رشد است كه برای پایش آن باید به طور منظم به مراكز بهداشتی مراجعه نمایند.

·         از یكسالگی به بعد برای كودك باید از چهار گروه اصلی غذایی یعنی گروه غلات، لبنیات، گوشت و حبوبات و میوه ها استفاده شود.

·         از پخت غذا بویژه با حرارت زیاد و به مدت طولانی برای كودك پرهیز كنید.

·         بعد از سال اول زندگی كودك بایستی حداقل روزانه 5 وعده غذا بخورد.

·         برای كودكان بالای یكسال در طبخ غذا از نمك یددار استفاده كنید.

·         در تغذیه كودك از ظروف و قاشق تمیز استفاده نموده و قبل از غذا دادن به كودك دست­هاو صورت كودك را بشوئید.

·         مواد غذایی آماده شده برای طبخ غذای كودك را باید در آب كم و تا اندازه ای كه فقط نرم گردد پخته شود.

·         برای افزایش پروتئین، گوشت، حبوبات و تخم مرغ به غذای كودك اضافه كنید.

·         روغن ها داری انرژی هستند افزودن مقدار كمی روغن به غذای كودكی كه آهسته رشد می كند توصیه می­شود.

·         انواع روغن ها مثل روغن زیتون و آفتابگردان بدون اضافه كردن حجم غذا ، انرژی آن را بیشتر می كنند.

·         قند وشكر انرژی زا هستند اما چون باعث بروز چاقی میشوند استفاده از آنها كمتر توصیه می­شود.

·         جوانه غلات و حبوبات را در برنامه غذایی كودك و خانواده بگنجانید.

·         ابتدا جوانه گندم را تهیه و پودر كنید و سپس در انتهای طبخ به غذای كودك اضافه كنید.

·         افزودن كمی روغن به غذا پس از یكسالگی غیر از افزایش انرژی باعث نرم شدن غذا میشود و خوردن آنرا برای كودك راحت­تر می كند.

·         سعی كنید در تهیه سوپ كودكان حتماً از گوشت با قلم استفاده كنید تا املاح و چربی بیشتری به بدن كودك برسد.

·         در طبخ غذای كودك گذشته از سالم بودن و تمیز بودن ظروف باید مواد غذایی كاملاً پخته شوند.

·         در دوران بیماری كودك، باید به نوع تغذیة او توجه بیشتری شود تا بهبودی سریعتر حاصل شود.

·         هیچگاه در زمان بیماری كودك را مجبور به غذا خودرن نكنید چون ممكن است باعث حالت تهوع شود و غذا وارد مجاری تنفسی او گردد.  306

 

-اداره کل بهداشت و درمان دانشگاه تهران

 

 
 شنبه ٢٩ فروردين ١٣٩٤- ١٠:١٨ / شماره خبر: ١٢٤٣١٦
برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج